Saaie meeting? Zet een energizer in!

Saaie meeting

Deel onze expertise

Ken je dat moment. Je zit al anderhalf uur in een meeting met je team. En het einde is nog lang niet in zicht. Je gedachten zijn al 10 keer afgedwaald naar wat je vanavond gaat eten. Of naar welke film je gaat. Oef! De focus is toch echt weg en met je collega’s is het niet veel beter gesteld. Tijd voor een energizer!

Inhoudsopgave

Wat is een energizer?

Heh, wat? Redbull? Nee! De naam zegt het eigenlijk al. Energizers zijn oefeningen die je energielevel bevorderen en creativiteit opwekken. Het zijn vaak korte, gekkige oefeningen die je uitvoert binnen een groep. Misschien wel te vergelijken met korte spelletjes.

Waarom zou ik een energizer gebruiken?

Er zijn verschillende redenen om een energizer in te zetten.

  • Om energie te bevorderen en enthousiasme op te wekken
  • Als een warming-up voor een workshop
  • Als voorbereiding op een complexe creatieve sessie
  • Als ijsbreker bij een kennismaking

Energie en enthousiasme bevorderen

Dit is de voornaamste reden dat men energizers gebruikt. Je kent het wel. Dat moment dat je al een half uur naar je beeldscherm zit te staren en je geen focus meer hebt om productief te werken. Of die ene meeting die al 2 uur aan de gang is en je gedachten al 10 keer afgedwaald zijn. De focus is weg. Dit zijn de soort momenten dat een energizer je team kan helpen om nieuw energie in te pompen door even wat anders te gaan doen. Dit kan in de vorm van een potje tafelvoetbal, maar dus ook energizer-oefeningen. Door iets leuks/ontspannend te doen bevorderd deze je creativiteit. De beste ideeën ontstaan namelijk ook vaak onder de douche! Daarnaast zorgen energizers voor een actieve houding en focus.

Warming-Up

We weten dat een warming-up bij het sporten niet te missen is. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een creatieve sessie of brainstorm. Men vindt het soms lastig om gelijk out of the box te denken en zijn geneigd om tijdens het verzinnen van ideeën in vaste patronen te denken. Met een energizer als warming-up kan je deze patronen doorbreken.

Voorbereiding

Heb je een creatieve sessie gepland met een groep die niet bekend is met de activiteit die je gaat uitvoeren? Dan kan ik een energizer als voorbereiding positief werken. Bijvoorbeeld wanneer je verwacht van de deelnemers dat zij hun ideeën op papier gaan tekenen. Sommigen zijn niet comfortabel met tekenen en dan kan het soms helpen om vooraf een teken energizer te doen. Je geeft ze een voorproefje over wat er gaat aankomen, zodat de hoofdactiviteit soepel zal voor lopen en jij waardevolle inzichten eruit krijgt.

IJsbreker

Wanneer je een sessie organiseert waarbij mensen elkaar niet kennen, kan het soms lastig zijn voor hen om zich open op te stellen. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Die eerste ontmoeting binnen een groep. Die awkward stilte waarin iedereen een afwachtende houding aanneemt. Dit klinkt onschuldig maar kan een belemmering vormen voor je sessie die je hebt georganiseerd. Het is daarom ook de taak van de facilitator om deze groep zich comfortabel te laten voelen, zodat zij actief met de sessie meedoen. Door een leuke ijsbreker oefening in te zetten verlaag je de drempel voor de deelnemers om met elkaar in gesprek te gaan en discussies te vormen.

Voorbeelden van energizers

Voor alle energizers geld een goede voorbereiding en de aanwezigheid van een facilitator. Denk bij de voorbereiding aan onderwerpen zoals:

  • Wat is je doel met deze energizer? (Focus, energie bevorderen, ijsbrijker, etc)
  • Wie zijn de deelnemers? (Creatievelingen, formeel, jonge mensen, zakelijke mensen, etc) 
  • Hoeveel tijd wil je dat een energizer duurt? (5min, 10min, 15min) 
  • Waar wordt deze gehouden? (Buiten, in de gang, op kantoor, etc)
 

Hier nog een aantal voorbeelden van mijn favoriete energizers!

Aftellen

Als team tel je van 0 tot 20. Er is één regel: je telt niet in een bepaalde volgorde. Teamleden moeten het volgende nummer zomaar roepen in hoog tempo. Maar roepen twee teamleden tegelijk hetzelfde getal? Dan begin je opnieuw.

De baksteen

Bedenk zoveel mogelijk creatieve manieren waarvoor je een baksteen kan gebruiken. Doe dit om de beurt in de groep. Let op, je mag niet hetzelfde zeggen als iemand anders. Nadat de gewone ideeën al naar voren zijn gekomen wordt het pas echt interessant. Men komt met de raarste/creatieve manieren waarvoor je een baksteen kan gebruiken.

Papieren olifant

Dit is meer een hands-on energizer. Het is simpel. Iedereen krijgt een A4tje en hiermee moeten de deelnemers een olifant scheuren. Vervolgens presenteert iedereen (trots) hun kunstwerk. Je kan deze energizer bijvoorbeeld dus als warming-up gebruiken voor een hands-on workshop.

Dear Animal..

Met je ogen dicht teken je een dier op een A4 blaadje. Let op, je mag je pen niet van het papier halen. Hierna schrijf je een mooi gedichtje over het dier dat je hebt getekend en presenteert dit aan de groep. Je kan met deze energizer de groep comfortabel laten voelen met ideeën presenteren, mocht dit relevant zijn voor je creatieve sessie.

Kortom er zijn heel veel energizers te vinden op het internet die je kan inzetten voor diverse doeleinden. Het is zeker een aanrader om deze in te zetten voor je opkomende workshops en/of creatieve sessies om het enthousiasme te prikkelen van je deelnemers. Denk hierbij na over welke het meest relevant is voor jou en stel een vaste tijd in, zodat je niet uitloopt.